Menu sluiten

Andere steden

Voordat Peeman de kioskjes ging exploiteren, waren ze daar al geplaatst door een Haagse limonadefabriekant, Van Keeken. Deze Van Keeken ging echter in 1908 failliet. Op deze pagina vindt u foto’s van de kioskjes van Van Keeken, in andere steden.

Buitenhof, met rechts de kiosk van F.J.Th. van Keeken, waar alcoholvrije consumpties werden verkocht, foto uit 1906


Er stonden ook kioskjes van Van Keeken in Leiden. Van de eerste kiosk werd door de heer H.J. Van de Klip dit 3D-model gemaakt. Voor meer informatie verwijs ik ook graag naar deze website.
Koffiehuisje, Buurtweg Wassenaar. De laatste van een hele reeks gebouwd ca 1915 en in de Haagse regio geexploiteerd door Theodoor van Keeken en waar alhocolvrije consumpties verkrijgbaar waren. Aan de identieke variant in Nijmegen is de naam van Peeman verbonden. Hier nog in de oorspronkelijke toestand, voordat er een aanbouwtje aan is gemaakt. In 2009 is dit Rijksmonumentje door de gemeente Den Haag verkocht aan de gemeente Wassenaar. Scan van dia, ca 1975.

Het kioskje in Wassenaar is nog steeds in gebruik, vlakbij de hockeyvelden van HGC.

Op 27 november 2018 is het kioskje verplaatst vanwege de verkeersveiligheid. Bekijk hieronder een videoverslag van Omroep West.

Ook het Keetje van Van Keeken op het Noordeinde is gebruikt om een model van te maken. Dat model ziet u hier.

Ook in Quedlinburg in de Harz in Duitsland staat een kioskje dat sprekend op een Peemankeetje lijkt. De herkomst en eventuele link is nog onduidelijk.

Een artikel over het Haagse koffiehuis. Bron:
Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)
Bekijk pdf

De Hoornbrug bij Rijswijk – 1904


Omgeving Den Haag

Keeken, van, mineraalwater en kiosken (1898 – 1908)

Bron: Shie.nl

Van al deze romantische gebouwtjes is er slechts één behouden, en daar wordt nu gelukkig goed voor gezorgd. Pak de fiets en ga eens kijken aan de Buurtweg in Wassenaar.

Historisch overzicht

  • 1898 Aanvraag vergunning voor oprichting mineraalwaterfabriek en plaatsing eerste limonade kiosken door H.van Keeken-Roodhorst, echtgenote van F.J.Th. van Keeken (1859-1924). Deze Haagse ondernemer heeft een productie- en distributiesysteem van mineraalwater en limonade opgebouwd in vele steden in Nederland zoals in Den Haag, Scheveningen, Rijswijk, Wassenaar, Leiden, Delft, Haarlem en Nijmegen. Kantoor en fabriek Kepplerstraat, resp. nr. 57 en 85. Kwaliteitscontrole door Dr. ALC Furnée. De heer van Keeken was tevens directeur van de Volksbond tegen Drankmisbruik. Spuitwater in kogelfles: 3 ct, limonade 6 ct.
  • 1900 Vanaf 1900 plaatsing 28 kiosken in en om Den Haag; meest naar ontwerp van de Scheveningse architect F.A. Koch (wonende Kanaalweg 25 Scheveningen).
  • 1903 Concessie verleend voor plaatsing mineraalwaterkiosk bij Hoornbrug te Rijswijk (Haagsche Courant, 17 april 1903). De kiosk kwam aan de waterkant te staan bij de brug, aan de overzijde van de Vliet vanaf de stad gezien.
  • 1908 Faillissement bedrijf. Overname bedrijfsonderdelen en kiosken in Nijmegen door Jan Aart Peeman uit Nieuwenhoorn. Ondanks faillissement kreeg van Keeken in juni vergunning om in Den Haag een mineraalwaterfabriek in te richten in de Kepplerstraat 270-280, compleet met elektromotor en cacao molen.
  • 1909 Overname 27 kiosken in residentie door Volksbond tegen Drankmisbruik, afdeling Den Haag. Technisch directeur (exploitatie) wederom heer J.J.Th. van Keeken.
  • 2018 Verplaatsing en renovatie laatste kiosk op Buurtweg in Wassenaar. Wanneer de overige kiosken zijn verwijderd is niet bekend.